Túrák, kirándulások beszámolói

Téli Tátra 2022. február

Bár nem ZÖLDSPORTos program volt, de jónéhány tagunk résztvett rajta, így egy beszámoló készült róla.

Két éjszakásra tervezték a túrát, vándortúraként a menedékházakban.
Azaz vinni kell minden felszerelést és kényelmi eszközt magaddal. Vannak kötelező túrafelszerelések, melyek a téli túra állandó résztvevő: hágóvas, csákány, beülő, karabíner, fejlámpa, többit csak ha akarod. A menedékházakban alvás ajánlottan kötelező darabja például a hálózsák, amit viszont nem kell vinni az a papucs, mert azt „adják” a házban a bakancs letétért cserébe, mert csak papucsban lehet bemenni a hálótérbe.
Vannak emeletes ágyas szobák, és vannak a tetőtérben szivacsos fekvőhelyek, melyek tulajdonképpen olyan termek, ahol szivacsok vannak letéve egymás mellé, és ezen lehet aludni. A belmagasság általában csak akkora, hogy hajlott háttal, lehajtott fejjel lehet közlekedni.

A vízhasználat általában kincs és jutalom, a meleg víz pedig lehet hogy luxusnak vagy elérhetetlennek számít, mert nincs is rá lehetőség. Reggeli, vacsora és büfé az van, tehát akinek megfelel a serpaszállítási szolgáltatási felárral is megemelt ár, az teljes ellátásban részesül, aki pedig szívesebben fogyasztja a sajátját, annak ezeket is vinnie kell magával. Az ügyesebbek valami instant kaját visznek magukkal, mert forró vizet is adnak a konyhán, és ezzel megoldják a reggelit.

Harmadszor megyek már ilyen téli többnapos túrára, de a vándortáborozás ebben a műfajban még először esik meg velem. Be is húzok szinte mindent amit egy kezdő hibázhat:

- sok kaját viszek magammal, mert mi van ha éhes leszek és nem lesz…

- sok fölös súly viszek magammal, olyan tárgyak formájában melyek nélkül azért lehet élni.(térképek, könyv)

- sok ruhát viszek magammal – mint aki lakodalomba megy és többször is át akar öltözni az este alatt, vagy azért mert mi van ha hidegebb lesz, és kell egy melegebb pulcsi, egy melegebb kesztyű, pót-zokni, és pót még bármiből.

Így lesznek a dekákból kilók, a kilókból pedig egy nehéz hátizsák, amit vinni kell a szélben, hóviharban, meredek hágókon, csúszós oldalazásokon, reggeltől estig, amíg a következő állomáshelyre nem érünk. Váll-fájdító, lábat-elfárasztó, lelek-elcsigázó súlyok. Erőnléti edzés lesz minden nap. Már ez is egy jó programpont.
Ennél azért jóval izgalmasabbnak ígérkezett a túra a természeti látnivalókkal, a menedékházak esti éjszakai és reggeli hangulatával, az időjárás változékonyságával, a hóhelyzettel és a váratlan helyzetekkel, melyekkel azért mindig számolni kell.
A házak jól teljesítettek, az alapvető feladatot jól ellátták, hogy éjszakára meleg szállást és érkezés után és indulás előtt pedig étkezési lehetőséget biztosítsanak. Kiszámolhattuk, hogy hány fokozattal jobb egy ilyen hely, mint egy bivak szállás. Ahol a WC csak egy külön kőházban volt, amit a 15m-re található szakadék fölé telepítettek, gravitációs és légöblítéses megoldással, világítás nélkül – ott erre a szintre nem sok pluszpontot tud adni az ember.
Egy egyszerű, jó ízű és forró tea pedig mindent megért.


Amiért mentünk, azt nagyon szerettük.
A téli táj, a megunhatatlan csipkés hegyek, a 2000m fölé magasodó sziklák vonulatai, a mély völgyek, a fenyők melyek hol törpék, hol magasak, néhol óriásiak, a havazás, vagy a havat felkavaró és fújó szél, melyben a kristályokra eső fény bennünk apró szivárványcseppek vibráló vonulását láttatja, a szikrázó napsütés, melyet a fehér hó még vakítóbbá és csak napszemüvegben át bírhatóvá tesz, a hóvihar, melynek kavargó szele süvítve próbál bejutni a sapkánk vagy a kabátunk alá, a 20-25 cm friss havat hozó reggel, mely minden utat mutató lábnyomot betakar, a hágó melyet csak kitartó mászással lehet elérni, a kiszélesedő laposabb vidék, ahol a hó alatt tudjuk hogy több tó is található, a bakancsot és bokát próbáló lépések, mikor a hágóvassal egy nemvárt kőre lépsz, a csákány sétabot-módban megtapasztalt stabil fogása, a meredek lejtőn megállás biztonsága, az orrot kicsípő hideg, a túratársak megnyugtató biztonsága, a serpák hihetetlenül nagy csomagja, a túrasízők nyoma a hóban, a jégmászók látványa a befagyott vízeséseken.
Ott lenni és megtapasztalni, itthon pedig felidézni, melyhez vizuális segítséget ad a készített fényképek sora.

Kész van már a jövő évi terv is!

Vitéz Norbert

Képes beszámoló a 2021. augusztus 01 – 07. közötti, torockói túránkról

Több mint két év tervezés, szervezés után végre eljött a nap, amikor útra kelhettünk Torockóra. Az első napunk az utazás jegyében telt. Sok izgalommal készültünk az útra, mert ebben a covidos időben külföldi útra menni azért elég nagy kihívás. A gyerekek kiviteléhez még külön nehezítés a szülői hozzájárulások megszerzése a töredék családoknál, és ha a nagymama viszi az unokáját, ahhoz is papír kell.

Kilátás Torockóra a Székely kőről

Bővebben: Képes beszámoló a 2021. augusztus 01 – 07. közötti, torockói túránkról

Családi sporttábor, Csongrád 2021. július 4-8.

Nyár = szünidő
szünidő = Zöldsportos családi sporttábor


képletet egyesületünk apraja-nagyja ismeri. A családi sporttábor szervezőpárosa, a Szabó Árpi - Pásztor Andris duó, idén is remek programot állított össze, ami olyan sikeres, hogy Egyesületünk legnagyobb létszámú többnapos rendezvénye. A gyerekek, unokák évek óta találkoznak nyaranta, ami azóta barátságok kialakulását is magával hozta. Így a szülőkön, nagyszülőkön kívül a főszereplők, a gyerekek is izgalommal várják az újabb közös élményeket, a barátokkal való találkozást. Akik idén először voltak velünk, átérezhették ezt a hangulatot és jövőre már régi csapattagként jönnek újra. Jó érzés azt látni, hogy a 20-30 évvel gyerekként résztvevő túratársaink ma már a saját gyerekeiket hozzák magukkal a táborba.

Az idei tábor a csongrádi Körös-Toroki kempingben volt. Mivel szállásunk a csongrádi szabadstrand mellett található, a mindennapi, akár többszöri fürdés állandó program volt. A jó idő biztosított volt egész idő alatt, a meglepő a strand szélességének a csökkenése volt, ami a Tisza felső szakaszán lévő tározóból a víz leengedése miatt történt. A szabadstrandnál működő kifőzdék és büfék lehetőséget nyújtottak frissítők, fagylalt és főtt étel vásárlására is. A kétfogásos vacsorát pedig helybe szállították nekünk. Köszönjük az asztalok és padok kölcsönadását, nagy segítség volt.

A tábori program összeállításánál Árpi és Andris figyelembe vette a hely nyújtotta előnyöket, így vízi és kerékpáros programokat állítottak össze.

Július 4. vasárnap

Az első nap a megérkezés, elhelyezkedés, majd kora délután a közgyűlés megtartása volt. A közgyűlésre lejöttek olyan tagjaink is, akik a spottáborban nem maradtak, de így részt tudtak venni a 2020. évi beszámoló és a 2021-es tervek megvitatásában és elfogadásában, valamint a tisztújításban.

Július 5. hétfő vízi-túra a Tiszán

Az élő-Tiszán és a Körösön eveztünk, ami 3-4 órás kenutúrát jelentett. A nagy létszám miatt két turnusra osztva mentünk, az otthon maradók a strandon játszottak, de akár be is kerékpározhattak a településre.

Július 6. kedd, Kerékpártúra Csongrád-Bokrosra

Egésznapos programra kerekeztünk át Csongrád-Bokrosra, a Vadnyugati városba. Az út nagy részét kerékpárúton tettük meg, de elkerülhetetlen volt az útkereszteződéseken való átkelés és némi közút használata is. Köszönjük az önkéntes forgalomirányító túratársaink segítségét, akik biztosították a veszélytelen áthaladást. A Western filmek egy része sivatagi környezetben játszódik, ezt az életérzést most át is élhettük, ha nem is lóháton, de a forró nyári melegben a vastag homokban kellett tolva a kerékpárjainkat. A „Vadnyugati város”-ban változatos és játékos feladatokkal vártak minket. Kukoricalabirintusban gyűjthettük a pecséteket, lehetett aranyat mosni, kisállatokat simogatni, parittyázni és tomahawkot dobálni. A serif és nejének bemutatója végén közösen táncolni.
elvétel a közös táncról:
https://www.facebook.com/100001591334176/videos/3018494498372021
Akinek a végén még maradt energiája és főképp bátorsága, az a bikarodeóban is részt vehetett.
A játékok és programok elsősorban gyerekeknek szóltak, de a felnőttek is jól szórakoztak. A felnőttek kikapcsolódásához esténként hozzájárult Vay Gergő, a Szomjoltóság szolgáltatásával, de a tűzoltóautó a gyerekeknek is egy kedves tartózkodási helye lett.

Július 7. szerda, Sárkányhajózás

Délelőtti fürdés, kerékpározás után délután a Holt-Tiszán sárkányhajóztunk. A csónakházhoz 3-4 km-es kerékpározás után érkeztünk meg, így a sportolás többféle formáját gyakorolhattuk minden nap.
Az esti tábortűz elmaradt ugyan, mert a kempingben és a parton sem lehetett tüzet rakni, de a jó hangulat persze adott volt, amihez hozzájárult Andris gitározása, Panka furulyázása és a csapat éneklése.

Július 8. csütörtök

Pakolás és táborzárás után még a szabadstrandon lehetett fürödni, amíg ki-ki útra nem indult hazafelé – immár egy újabb 5 vidám, közösen eltöltött nap emlékével.
BBK

Családi sporttábor, Orfű 2020. július 4-8.

Ha valaki 2020-ban naplót kezdett vezetni - ami valljuk meg, nem egy szokásos dolog manapság, - január elején még nem sejthette, milyen rendkívüli év vette kezdetét. Új fogalmakat kellett megtanulnunk, ami a karanténhoz, pandémiához kapcsolódott. A home office és a távtanulás minden család életében komoly változásokat hozott, még azok életében is, akik voltak olyan szerencsések és közelebbi kapcsolatba nem kerültek a vírussal.

A családi sporttábort jó pár éve szervezi a Szabó Árpi-Pásztor Andris duó, ami olyan sikeres, hogy Egyesületünk legnagyobb létszámú többnapos rendezvénye. A gyerekek, unokák évek óta találkoznak nyaranta, ami az óta barátságok kialakulását is magával hozta. Így a szülőkön, nagyszülőkön kívül a főszereplők, a gyerekek is izgalommal várják az újabb közös élményeket, a barátokkal való találkozást. Azt hittem, ezt a várakozást nem lehet fokozni! De a 2020. év tavaszi bezártsága után még ez is sikerült. Fussunk át azon, mi is történt nyáron!

Bővebben: Családi sporttábor, Orfű 2020. július 4-8.

Vitorlázás a Balatonon - 2020. július 24-26.

Pénteken reggel a már megszokott módon, de most új helyszínen, Alsóőrsön gyülekezett a vitorlázó csapatunk. Idén a vírushelyzet sok mindent átalakított, így a vitorlázást is, az eredeti hajóscsapat létszáma lecsökkent, de végül is 2 hajóval és 23 fővel igyekeztünk a hullámok hátára.

A hajóátadások után lelkesen indultunk ki a nyílt vízre. Vitorlákat fel! Irány Balatonföldvár!

Jó időben, csendes széllel haladtunk, aztán a tihanyi szoros felé haladva erősödött a szél mindenki nagy örömére, de kaptunk egy kis esőt is.

Még indulás előtt azt a felvilágosítást kaptuk, hogy másnap Balatonföldváron verseny lesz, ezért érdemes időben érkezni, ha helyet szeretnénk kapni a kikötőben. Ezzel a felerősödött széllel 4 óra előtt beérkeztünk, szerencsésen kikötöttünk.

Sajnos az előrejelzések viharokat, erős szelet és sok esőt jósoltak éjszakára. Ennek ellenére néhányan megkíséreltük a kint alvást, de hamar be kellett húzódnunk. Beváltak a jóslatok, intenzív zivatarok érkeztek.

Még szombaton délelőtt is kis megszakításokkal esett és erős szél fújt. Így mi nem tudtunk kihajózni, csak a partról néztük, ahogy a kiírt versenyre egymás után húznak ki hajók 4-4 fős legénységgel. Valószínűleg csak egy futam volt, mert hamar vissza is tértek a hajók a kikötőbe.

Két óra felé kisütött a nap, a szél is számunkra is hajózhatóvá szelídült, de a kapitány szerint már túl későn ahhoz, hogy aznap elinduljunk. Szomorúan vettük tudomásul, hogy mára csak szárazföldi program marad. Ismerd meg Balatonföldvárt!

A kellemes este és nyugodt éjszaka után korán keltünk, hogy kihasználjuk az utolsó napot.

Jó széllel haladtunk visszafelé, átmanővereztünk a kompok között.

Megcsodáltuk ismét a tihanyi Apátságot napsütésben. A keleti medencében csodás látvány várt, rengeteg vitorlás és katamarán, csak kapkodtuk a fejünket. Balatonfüreden is verseny volt.

A jó idő miatt volt még lehetőség egy kört tenni a keleti medencében. Mindenki lelkesen húzta- vonta a köteleket, igazította a vitorlákat és a kormányt. Aztán lehorgozott egymás mellett a két hajó és össznépi fürdőzést rendeztünk. A parton körben megint gyülekeztek a felhők, de a víz felett még sütött a nap.

Beérve a kikötőbe takarítás, pakolászás várt még ránk.

Szerintem megint szép emlékekkel tértünk haza.

 

Fehér Betarix

Nockberge túra 2020. augusztus 9-13.

A geocaching.hu weboldal térképét tanulmányozva akadtam rá erre az általam ismeretlen terepre Karintiában, Budapestről kb. 6 óra autózásnyira. Döntően gyephavas táj, kétezres csúcsok, a közelben felvonóval megközelíthető háromezressel, az Ankogellel. A tervezés során igyekeztem olyan szállást találni, ahonnan ezek a helyszínek kisebb autózással megközelíthetőek és ha nagyobb létszám jelentkezne a túrára, akkor mindannyian elférjünk. Szent Oswaldra esett a választásom, a Ferienhaus Nocki minden igényünket kielégítette, sőt lett volna még kényeztetésre is lehetőség!

Az utazás fáradalmait Bad Kleinkircheim egyik csücskének, a Bach városrésznek felkeresésével töltöttük. Cseperésző esőben először egy tündéri kis templomban, illetve annak kriptájában gyógyítottuk az ott fakadó vízzel a szemünket, majd a közeli idegenforgalmilag kiépített mészégetőben gyönyörködtünk. Innen már elhagytuk a város adta komfortzónát és felsétáltunk egy geoláda jelszót rejtő fedett hinta-nyugágyhoz. Aztán egy hídon átkelve a zúgó-morajló patak felett, lefelé tartottunk a víz hangját követve, míg frissen kivágott gallyakkal el nem torlaszolt útszakaszhoz nem értünk. Naná, hogy megkerültük és nem soká tapasztaltuk a torlaszolás okát: le volt szakadva az esőzések következtében a turistaút. Alulról kerülve is próbálkoztunk eljutni a megadott koordinátához, de onnan is a vessző-torlasz fogadott bennünket. Így hát visszasétáltunk a Szent Kathrein templom alatt hagyott kocsihoz és most már megkerestük a szállásunkat, egy ötfős apartmant. A szállásadóinkról már korábban kiderült, hogy magyarok és hogy a szálláshoz Karintia kártya is jár!

Bővebben: Nockberge túra 2020. augusztus 9-13.

Beszámoló a 2020.08.20-22. között a Tisza-tónál tartott kerékpártúráról

Tetszik tudni az úgy volt, hogy addig mesterkedtem, hogy Csiszárik Erzsike és esetleg Imre eljöjjön egy kerékpártúrára idén is, hogy megkértem arra, vezessen túrát a Tisza-tó körül! Az ötletet a 100 kerékpártúra Magyarországon - című könyvből merítettem, mert ott jó útvonal leírást és térképet is találtam. Szállásul adódott, a tavalyi sporttáborunk jól bevált tiszafüredi termál kempingje faházai és vacsorázni meg az ott található étterem.

Bővebben: Beszámoló a 2020.08.20-22. között a Tisza-tónál tartott kerékpártúráról

Torockó helyett Bükk, 2020. 08. 02-05.

Torockó helyett Bükk, 2020. 08. 02-05.

csillagtúrák Bánkútról a Bükk 900-as csúcsaihoz és barlangjaihoz

 Egyesületünk gyerekes-családos túrája lett volna a székelyföldi túra-tábor, melyet sajnos a koronavírus járvány miatt nem tudtunk megtartani. Helyette kerestünk némi pótlási lehetőséget, így született meg a négynapos bükki túra.

Az odautazás napjára egy félnapos túra volt a Bélapátfalva feletti Kelemen-széke tanösvényre. A viszonylag rövid táv dacára azért jócskán fel kellett kapaszkodni, hogy a bronzkori földvár sáncai és halomsírjai között barangolhassunk. A szállásfoglalás és a vacsora után levezetésként elsétáltunk még a Bálvány kilátóra is.

https://photos.google.com/share/AF1QipMeGceE-RiWU9Ztm0_7hrhQamLYsBFvaKqQyL5W9SB3bFufJGvMXNayrOdZCxuzUQ?key=NnBtem5Xck5WV29FUk9fMWV4TnBBc25BbUFiVlFR

Bővebben: Torockó helyett Bükk, 2020. 08. 02-05.

Mászókás lurkó túra pünkösdkor

Szombaton a Bécs-közeli Mödlingben jött össze a 9 felnőttből és 7 lurkóból álló csapat, hogy az itteni láncos úton ismerkedjenek a vasalt út mászás kihívásaival, szépségeivel. Az itteni mászóútnak az a jellegzetessége, hogy a parkolótól a beszállásig kb. 100 métert kell mindössze megtenni! Valamint a teljes szintkülönbség is megegyezik a mászóút hosszával, mely kb. 115 m. Az út fekvése északi, vagyis a kánikulában is elviselhető, kiépítettsége jó, nehézsége B-C. További jellegzetessége, hogy a szokásos nehezebb, kezdő C fokozatú szakasz kikerülhető volt, így senkinek sem kellett kihagynia a mászást! Olyannyira nem, hogy voltak olyanok, akik többször is teljesítettek belőle egy-egy szakaszt. Ritka érdekessége ennek a vaslat útnak, hogy van benne egy áthidaló létra is, mely hab volt a mai tortán!

Bővebben: Mászókás lurkó túra pünkösdkor

2019. március 15-17-ei túrák a Villányi-hegységben

Télből a nyárba

 

15-én, péntek reggel hideg időben, esőzés közben indultunk Budapestről Máriagyűdre, a híres búcsújáró helyre. Az imádkozásra meg is volt az okunk, hideg, esős időben nem élvezetes a túra. A jelek szerint meg is lett a foganatja, mert egyre világosabb lett az ég alja és remek három kirándulós napot töltöttünk a Villányi-hegységben.

Bővebben: 2019. március 15-17-ei túrák a Villányi-hegységben

Beszámoló - 2019.02.10 (v) Budai Zöld 3/2 Budakeszi út - Solymár

Túravezető: Bódi Jánosné Kata
Útvonal: Budakeszi út – Apáthy-szikla - Árpád-kilátó – Hármashatárhegy - Virágos-nyereg - Solymár vasútállomás 17 km/ +340m
Utazás: BKK
Találkozás: 02.10-én vasárnap 9:00-kor Széll Kálmán tér M2 kijáró

Bővebben: Beszámoló - 2019.02.10 (v) Budai Zöld 3/2 Budakeszi út - Solymár