Túrák, kirándulások beszámolói

Családi sporttábor, Csongrád 2021. július 4-8.

Nyár = szünidő
szünidő = Zöldsportos családi sporttábor


képletet egyesületünk apraja-nagyja ismeri. A családi sporttábor szervezőpárosa, a Szabó Árpi - Pásztor Andris duó, idén is remek programot állított össze, ami olyan sikeres, hogy Egyesületünk legnagyobb létszámú többnapos rendezvénye. A gyerekek, unokák évek óta találkoznak nyaranta, ami azóta barátságok kialakulását is magával hozta. Így a szülőkön, nagyszülőkön kívül a főszereplők, a gyerekek is izgalommal várják az újabb közös élményeket, a barátokkal való találkozást. Akik idén először voltak velünk, átérezhették ezt a hangulatot és jövőre már régi csapattagként jönnek újra. Jó érzés azt látni, hogy a 20-30 évvel gyerekként résztvevő túratársaink ma már a saját gyerekeiket hozzák magukkal a táborba.

Az idei tábor a csongrádi Körös-Toroki kempingben volt. Mivel szállásunk a csongrádi szabadstrand mellett található, a mindennapi, akár többszöri fürdés állandó program volt. A jó idő biztosított volt egész idő alatt, a meglepő a strand szélességének a csökkenése volt, ami a Tisza felső szakaszán lévő tározóból a víz leengedése miatt történt. A szabadstrandnál működő kifőzdék és büfék lehetőséget nyújtottak frissítők, fagylalt és főtt étel vásárlására is. A kétfogásos vacsorát pedig helybe szállították nekünk. Köszönjük az asztalok és padok kölcsönadását, nagy segítség volt.

A tábori program összeállításánál Árpi és Andris figyelembe vette a hely nyújtotta előnyöket, így vízi és kerékpáros programokat állítottak össze.

Július 4. vasárnap

Az első nap a megérkezés, elhelyezkedés, majd kora délután a közgyűlés megtartása volt. A közgyűlésre lejöttek olyan tagjaink is, akik a spottáborban nem maradtak, de így részt tudtak venni a 2020. évi beszámoló és a 2021-es tervek megvitatásában és elfogadásában, valamint a tisztújításban.

Július 5. hétfő vízi-túra a Tiszán

Az élő-Tiszán és a Körösön eveztünk, ami 3-4 órás kenutúrát jelentett. A nagy létszám miatt két turnusra osztva mentünk, az otthon maradók a strandon játszottak, de akár be is kerékpározhattak a településre.

Július 6. kedd, Kerékpártúra Csongrád-Bokrosra

Egésznapos programra kerekeztünk át Csongrád-Bokrosra, a Vadnyugati városba. Az út nagy részét kerékpárúton tettük meg, de elkerülhetetlen volt az útkereszteződéseken való átkelés és némi közút használata is. Köszönjük az önkéntes forgalomirányító túratársaink segítségét, akik biztosították a veszélytelen áthaladást. A Western filmek egy része sivatagi környezetben játszódik, ezt az életérzést most át is élhettük, ha nem is lóháton, de a forró nyári melegben a vastag homokban kellett tolva a kerékpárjainkat. A „Vadnyugati város”-ban változatos és játékos feladatokkal vártak minket. Kukoricalabirintusban gyűjthettük a pecséteket, lehetett aranyat mosni, kisállatokat simogatni, parittyázni és tomahawkot dobálni. A serif és nejének bemutatója végén közösen táncolni.
elvétel a közös táncról:
https://www.facebook.com/100001591334176/videos/3018494498372021
Akinek a végén még maradt energiája és főképp bátorsága, az a bikarodeóban is részt vehetett.
A játékok és programok elsősorban gyerekeknek szóltak, de a felnőttek is jól szórakoztak. A felnőttek kikapcsolódásához esténként hozzájárult Vay Gergő, a Szomjoltóság szolgáltatásával, de a tűzoltóautó a gyerekeknek is egy kedves tartózkodási helye lett.

Július 7. szerda, Sárkányhajózás

Délelőtti fürdés, kerékpározás után délután a Holt-Tiszán sárkányhajóztunk. A csónakházhoz 3-4 km-es kerékpározás után érkeztünk meg, így a sportolás többféle formáját gyakorolhattuk minden nap.
Az esti tábortűz elmaradt ugyan, mert a kempingben és a parton sem lehetett tüzet rakni, de a jó hangulat persze adott volt, amihez hozzájárult Andris gitározása, Panka furulyázása és a csapat éneklése.

Július 8. csütörtök

Pakolás és táborzárás után még a szabadstrandon lehetett fürödni, amíg ki-ki útra nem indult hazafelé – immár egy újabb 5 vidám, közösen eltöltött nap emlékével.
BBK

Családi sporttábor, Orfű 2020. július 4-8.

Ha valaki 2020-ban naplót kezdett vezetni - ami valljuk meg, nem egy szokásos dolog manapság, - január elején még nem sejthette, milyen rendkívüli év vette kezdetét. Új fogalmakat kellett megtanulnunk, ami a karanténhoz, pandémiához kapcsolódott. A home office és a távtanulás minden család életében komoly változásokat hozott, még azok életében is, akik voltak olyan szerencsések és közelebbi kapcsolatba nem kerültek a vírussal.

A családi sporttábort jó pár éve szervezi a Szabó Árpi-Pásztor Andris duó, ami olyan sikeres, hogy Egyesületünk legnagyobb létszámú többnapos rendezvénye. A gyerekek, unokák évek óta találkoznak nyaranta, ami az óta barátságok kialakulását is magával hozta. Így a szülőkön, nagyszülőkön kívül a főszereplők, a gyerekek is izgalommal várják az újabb közös élményeket, a barátokkal való találkozást. Azt hittem, ezt a várakozást nem lehet fokozni! De a 2020. év tavaszi bezártsága után még ez is sikerült. Fussunk át azon, mi is történt nyáron!

Bővebben: Családi sporttábor, Orfű 2020. július 4-8.

Vitorlázás a Balatonon - 2020. július 24-26.

Pénteken reggel a már megszokott módon, de most új helyszínen, Alsóőrsön gyülekezett a vitorlázó csapatunk. Idén a vírushelyzet sok mindent átalakított, így a vitorlázást is, az eredeti hajóscsapat létszáma lecsökkent, de végül is 2 hajóval és 23 fővel igyekeztünk a hullámok hátára.

A hajóátadások után lelkesen indultunk ki a nyílt vízre. Vitorlákat fel! Irány Balatonföldvár!

Jó időben, csendes széllel haladtunk, aztán a tihanyi szoros felé haladva erősödött a szél mindenki nagy örömére, de kaptunk egy kis esőt is.

Még indulás előtt azt a felvilágosítást kaptuk, hogy másnap Balatonföldváron verseny lesz, ezért érdemes időben érkezni, ha helyet szeretnénk kapni a kikötőben. Ezzel a felerősödött széllel 4 óra előtt beérkeztünk, szerencsésen kikötöttünk.

Sajnos az előrejelzések viharokat, erős szelet és sok esőt jósoltak éjszakára. Ennek ellenére néhányan megkíséreltük a kint alvást, de hamar be kellett húzódnunk. Beváltak a jóslatok, intenzív zivatarok érkeztek.

Még szombaton délelőtt is kis megszakításokkal esett és erős szél fújt. Így mi nem tudtunk kihajózni, csak a partról néztük, ahogy a kiírt versenyre egymás után húznak ki hajók 4-4 fős legénységgel. Valószínűleg csak egy futam volt, mert hamar vissza is tértek a hajók a kikötőbe.

Két óra felé kisütött a nap, a szél is számunkra is hajózhatóvá szelídült, de a kapitány szerint már túl későn ahhoz, hogy aznap elinduljunk. Szomorúan vettük tudomásul, hogy mára csak szárazföldi program marad. Ismerd meg Balatonföldvárt!

A kellemes este és nyugodt éjszaka után korán keltünk, hogy kihasználjuk az utolsó napot.

Jó széllel haladtunk visszafelé, átmanővereztünk a kompok között.

Megcsodáltuk ismét a tihanyi Apátságot napsütésben. A keleti medencében csodás látvány várt, rengeteg vitorlás és katamarán, csak kapkodtuk a fejünket. Balatonfüreden is verseny volt.

A jó idő miatt volt még lehetőség egy kört tenni a keleti medencében. Mindenki lelkesen húzta- vonta a köteleket, igazította a vitorlákat és a kormányt. Aztán lehorgozott egymás mellett a két hajó és össznépi fürdőzést rendeztünk. A parton körben megint gyülekeztek a felhők, de a víz felett még sütött a nap.

Beérve a kikötőbe takarítás, pakolászás várt még ránk.

Szerintem megint szép emlékekkel tértünk haza.

 

Fehér Betarix

Nockberge túra 2020. augusztus 9-13.

A geocaching.hu weboldal térképét tanulmányozva akadtam rá erre az általam ismeretlen terepre Karintiában, Budapestről kb. 6 óra autózásnyira. Döntően gyephavas táj, kétezres csúcsok, a közelben felvonóval megközelíthető háromezressel, az Ankogellel. A tervezés során igyekeztem olyan szállást találni, ahonnan ezek a helyszínek kisebb autózással megközelíthetőek és ha nagyobb létszám jelentkezne a túrára, akkor mindannyian elférjünk. Szent Oswaldra esett a választásom, a Ferienhaus Nocki minden igényünket kielégítette, sőt lett volna még kényeztetésre is lehetőség!

Az utazás fáradalmait Bad Kleinkircheim egyik csücskének, a Bach városrésznek felkeresésével töltöttük. Cseperésző esőben először egy tündéri kis templomban, illetve annak kriptájában gyógyítottuk az ott fakadó vízzel a szemünket, majd a közeli idegenforgalmilag kiépített mészégetőben gyönyörködtünk. Innen már elhagytuk a város adta komfortzónát és felsétáltunk egy geoláda jelszót rejtő fedett hinta-nyugágyhoz. Aztán egy hídon átkelve a zúgó-morajló patak felett, lefelé tartottunk a víz hangját követve, míg frissen kivágott gallyakkal el nem torlaszolt útszakaszhoz nem értünk. Naná, hogy megkerültük és nem soká tapasztaltuk a torlaszolás okát: le volt szakadva az esőzések következtében a turistaút. Alulról kerülve is próbálkoztunk eljutni a megadott koordinátához, de onnan is a vessző-torlasz fogadott bennünket. Így hát visszasétáltunk a Szent Kathrein templom alatt hagyott kocsihoz és most már megkerestük a szállásunkat, egy ötfős apartmant. A szállásadóinkról már korábban kiderült, hogy magyarok és hogy a szálláshoz Karintia kártya is jár!

Bővebben: Nockberge túra 2020. augusztus 9-13.

Beszámoló a 2020.08.20-22. között a Tisza-tónál tartott kerékpártúráról

Tetszik tudni az úgy volt, hogy addig mesterkedtem, hogy Csiszárik Erzsike és esetleg Imre eljöjjön egy kerékpártúrára idén is, hogy megkértem arra, vezessen túrát a Tisza-tó körül! Az ötletet a 100 kerékpártúra Magyarországon - című könyvből merítettem, mert ott jó útvonal leírást és térképet is találtam. Szállásul adódott, a tavalyi sporttáborunk jól bevált tiszafüredi termál kempingje faházai és vacsorázni meg az ott található étterem.

Bővebben: Beszámoló a 2020.08.20-22. között a Tisza-tónál tartott kerékpártúráról

Torockó helyett Bükk, 2020. 08. 02-05.

Torockó helyett Bükk, 2020. 08. 02-05.

csillagtúrák Bánkútról a Bükk 900-as csúcsaihoz és barlangjaihoz

 Egyesületünk gyerekes-családos túrája lett volna a székelyföldi túra-tábor, melyet sajnos a koronavírus járvány miatt nem tudtunk megtartani. Helyette kerestünk némi pótlási lehetőséget, így született meg a négynapos bükki túra.

Az odautazás napjára egy félnapos túra volt a Bélapátfalva feletti Kelemen-széke tanösvényre. A viszonylag rövid táv dacára azért jócskán fel kellett kapaszkodni, hogy a bronzkori földvár sáncai és halomsírjai között barangolhassunk. A szállásfoglalás és a vacsora után levezetésként elsétáltunk még a Bálvány kilátóra is.

https://photos.google.com/share/AF1QipMeGceE-RiWU9Ztm0_7hrhQamLYsBFvaKqQyL5W9SB3bFufJGvMXNayrOdZCxuzUQ?key=NnBtem5Xck5WV29FUk9fMWV4TnBBc25BbUFiVlFR

Bővebben: Torockó helyett Bükk, 2020. 08. 02-05.

Mászókás lurkó túra pünkösdkor

Szombaton a Bécs-közeli Mödlingben jött össze a 9 felnőttből és 7 lurkóból álló csapat, hogy az itteni láncos úton ismerkedjenek a vasalt út mászás kihívásaival, szépségeivel. Az itteni mászóútnak az a jellegzetessége, hogy a parkolótól a beszállásig kb. 100 métert kell mindössze megtenni! Valamint a teljes szintkülönbség is megegyezik a mászóút hosszával, mely kb. 115 m. Az út fekvése északi, vagyis a kánikulában is elviselhető, kiépítettsége jó, nehézsége B-C. További jellegzetessége, hogy a szokásos nehezebb, kezdő C fokozatú szakasz kikerülhető volt, így senkinek sem kellett kihagynia a mászást! Olyannyira nem, hogy voltak olyanok, akik többször is teljesítettek belőle egy-egy szakaszt. Ritka érdekessége ennek a vaslat útnak, hogy van benne egy áthidaló létra is, mely hab volt a mai tortán!

Bővebben: Mászókás lurkó túra pünkösdkor

2019. március 15-17-ei túrák a Villányi-hegységben

Télből a nyárba

 

15-én, péntek reggel hideg időben, esőzés közben indultunk Budapestről Máriagyűdre, a híres búcsújáró helyre. Az imádkozásra meg is volt az okunk, hideg, esős időben nem élvezetes a túra. A jelek szerint meg is lett a foganatja, mert egyre világosabb lett az ég alja és remek három kirándulós napot töltöttünk a Villányi-hegységben.

Bővebben: 2019. március 15-17-ei túrák a Villányi-hegységben

Beszámoló - 2019.02.10 (v) Budai Zöld 3/2 Budakeszi út - Solymár

Túravezető: Bódi Jánosné Kata
Útvonal: Budakeszi út – Apáthy-szikla - Árpád-kilátó – Hármashatárhegy - Virágos-nyereg - Solymár vasútállomás 17 km/ +340m
Utazás: BKK
Találkozás: 02.10-én vasárnap 9:00-kor Széll Kálmán tér M2 kijáró

Bővebben: Beszámoló - 2019.02.10 (v) Budai Zöld 3/2 Budakeszi út - Solymár

Beszámoló - 2019.01.13 (v) Budai Zöld 3/1 Szabadság-híd - Budakeszi út

Túravezető: Bódi Jánosné Kata

Útvonal: Szabadság-híd – Városmajor – Sváb-hegy – Széchenyi-hegy – Normafa - Budakeszi út 15 km/+450m.

Utazás: BKK

Találkozás: 01.13-án vasárnap 9:00-kor Gellért-szálló előtti Zsolnay-kútnál

 

Feltörekvő Budai zöld

A Gellért hegy lábától indul a budai zöld egészen Budajenőig. Ritkán fordul elő, hogy ekkora távolságot ölel át – az OKT leszámítva - egy turistaút. A három részes túrasorozat első alkalmával ezen a napon Budakeszi útig gyalogoltunk.

Bővebben: Beszámoló - 2019.01.13 (v) Budai Zöld 3/1 Szabadság-híd - Budakeszi út

Négy évszak a Júlia-Alpokban 2018. 07. 21-28.

Július 21-én, szombaton reggel indultunk Buda és Pest egy-egy központi helyéről, majd keresztátülésekkel házas és sátras cserék következtek, aztán irány Ausztrián keresztül Szlovénia. A Wörthi-tó déli oldalánál a Pyramidenkogel kilátónál megálltunk azzal a céllal, hogy lifttel vagy gyalog felmegyünk, de a borsos ár miatt ezt kihagytuk. Bár jó pár kilátót láttunk már, de olyat, aminek alakját egy balett-táncos piruettje ihlette volna, ráadásul a belsejében egy rozsdamentes acélcsúszda is van. Na, ilyet eddig még nem láttunk, igaz, most is csak kívülről. A Predel-hágó több pontjánál megálltunk, minő véletlen, egy geoláda multipontjainak közelében! Az első világháborús emlékek egyes erődjeit is megnéztük közben (olasz erőd, szlovén erőd). Mivel Bovec volt az úticélunk a Soca/Isonzó mentén való kirándulásokkal, egyértelmű volt, hogy sokszor találkozunk I. világháborús emlékekkel, amelyek többünk családját közelről érintették, így a kiváló kirándulások mellett a felmenőkre való emlékezés is teret kapott.

Bővebben: Négy évszak a Júlia-Alpokban 2018. 07. 21-28.