Vitorlázás a Balatonon - 2020. július 24-26.

Pénteken reggel a már megszokott módon, de most új helyszínen, Alsóőrsön gyülekezett a vitorlázó csapatunk. Idén a vírushelyzet sok mindent átalakított, így a vitorlázást is, az eredeti hajóscsapat létszáma lecsökkent, de végül is 2 hajóval és 23 fővel igyekeztünk a hullámok hátára.

A hajóátadások után lelkesen indultunk ki a nyílt vízre. Vitorlákat fel! Irány Balatonföldvár!

Jó időben, csendes széllel haladtunk, aztán a tihanyi szoros felé haladva erősödött a szél mindenki nagy örömére, de kaptunk egy kis esőt is.

Még indulás előtt azt a felvilágosítást kaptuk, hogy másnap Balatonföldváron verseny lesz, ezért érdemes időben érkezni, ha helyet szeretnénk kapni a kikötőben. Ezzel a felerősödött széllel 4 óra előtt beérkeztünk, szerencsésen kikötöttünk.

Sajnos az előrejelzések viharokat, erős szelet és sok esőt jósoltak éjszakára. Ennek ellenére néhányan megkíséreltük a kint alvást, de hamar be kellett húzódnunk. Beváltak a jóslatok, intenzív zivatarok érkeztek.

Még szombaton délelőtt is kis megszakításokkal esett és erős szél fújt. Így mi nem tudtunk kihajózni, csak a partról néztük, ahogy a kiírt versenyre egymás után húznak ki hajók 4-4 fős legénységgel. Valószínűleg csak egy futam volt, mert hamar vissza is tértek a hajók a kikötőbe.

Két óra felé kisütött a nap, a szél is számunkra is hajózhatóvá szelídült, de a kapitány szerint már túl későn ahhoz, hogy aznap elinduljunk. Szomorúan vettük tudomásul, hogy mára csak szárazföldi program marad. Ismerd meg Balatonföldvárt!

A kellemes este és nyugodt éjszaka után korán keltünk, hogy kihasználjuk az utolsó napot.

Jó széllel haladtunk visszafelé, átmanővereztünk a kompok között.

Megcsodáltuk ismét a tihanyi Apátságot napsütésben. A keleti medencében csodás látvány várt, rengeteg vitorlás és katamarán, csak kapkodtuk a fejünket. Balatonfüreden is verseny volt.

A jó idő miatt volt még lehetőség egy kört tenni a keleti medencében. Mindenki lelkesen húzta- vonta a köteleket, igazította a vitorlákat és a kormányt. Aztán lehorgozott egymás mellett a két hajó és össznépi fürdőzést rendeztünk. A parton körben megint gyülekeztek a felhők, de a víz felett még sütött a nap.

Beérve a kikötőbe takarítás, pakolászás várt még ránk.

Szerintem megint szép emlékekkel tértünk haza.

 

Fehér Betarix