Beszámoló - szeptember 25. (v) - Lurkó túra - Dera patak

Csodaszép szeptemberi napsütést ígértek a hétvégére és ez sok mindenkinek meghozta a kedvét egy kis túrázáshoz.
Dobogókőn, még a turista áradat előtt összegyűlt kis 52 fős csapatunk + Lea kutya, mely rekordnak számít a Lurkó túrák történetében.

Kezdetnek a turistaháznál szereztünk pecséteket, ki a Kéktúra füzetébe, ki pedig a Lurkó túra igazoló füzetébe nyomdázhatott.
A nap már jó melegen sütött amikor elindultunk a kék jelzésen a Zsivány sziklák felé, amit egy kis hídon átkelve el is értünk hamarosan.
Itt szétszéledt a csapat, mindenki a saját tempója és bátorsága szerint fedezte fel a sziklafalakat.

Utunk tovább kanyargott az erdőben, remek játéklehetőségeket szolgáltatva, mocsárjárás a köveken, fákon, limbó-hintó a kidőlt fák alatt.
Megéheztünk, így egy kis pihenőt beiktatva ettünk-ittunk. Pilisszentkereszt határában voltunk, így itt is lehetett pecsétet gyűjteni.
Ezután következett a falusi séta, ahol a gyerekek egy-két nyitva hagyott kapu mögött már játszóteret véltek felfedezni, de csak házak udvarai voltak, így haladtunk tovább, a központba, ahol újabb Kéktúra pecsételés következett.
Sok lúd disznót győz alapon egy kisebb csapat gyerkőc megpróbálta megszerezni a túravezető botját, de nem adta könnyen, így 8-10 fős csapatnak kellett a botot húznia, hogy nyerhessenek.
Lassan kiértünk a faluból és következett a várva várt patak-szurdok szakasz, ahol legtöbben gumicsizmára váltottak, hogy ne legyen gond a gátépítéssel, patakon átkeléssel, mert ugye vannak hidak, de azokat nem nekünk építették :)


Mindenki a saját tempójában végigért a szurdokon, melynek végén jótét segítőink előkészítették a sütögetéshez szükséges terülj-terülj asztalkámat, és a tűz körül szalonnát, kolbászt, hagymát és egyéb finomságokat sütöttünk. Frissítőnek egy kis szőlő is jutott.
A gyerekek annyira elfáradtak, hogy egy kis képháborúra, focizásra, patak felfedezésre és bandázásra is beneveztek még.
Lassan leégett a tűz, mindenki jól lakott, már a nap se sütött olyan melegen, így hát elérkezett a búcsú ideje, lassan hazafele indult a társaság.

Reméljük mindenki élményekkel gazdagon, boldogan és fáradtan tért haza :).
Várunk szeretettel mindenkit a következő Lurkó túrákon is.

Fényképek: 2016. szeptember 25. (v) - Lurkó túra - Dera patak