Túrák, kirándulások beszámolói

Beszámoló - 2019.01.13 (v) Budai Zöld 3/1 Szabadság-híd - Budakeszi út

Túravezető: Bódi Jánosné Kata

Útvonal: Szabadság-híd – Városmajor – Sváb-hegy – Széchenyi-hegy – Normafa - Budakeszi út 15 km/+450m.

Utazás: BKK

Találkozás: 01.13-án vasárnap 9:00-kor Gellért-szálló előtti Zsolnay-kútnál

 

Feltörekvő Budai zöld

A Gellért hegy lábától indul a budai zöld egészen Budajenőig. Ritkán fordul elő, hogy ekkora távolságot ölel át – az OKT leszámítva - egy turistaút. A három részes túrasorozat első alkalmával ezen a napon Budakeszi útig gyalogoltunk.

Bővebben: Beszámoló - 2019.01.13 (v) Budai Zöld 3/1 Szabadság-híd - Budakeszi út

Négy évszak a Júlia-Alpokban 2018. 07. 21-28.

Július 21-én, szombaton reggel indultunk Buda és Pest egy-egy központi helyéről, majd keresztátülésekkel házas és sátras cserék következtek, aztán irány Ausztrián keresztül Szlovénia. A Wörthi-tó déli oldalánál a Pyramidenkogel kilátónál megálltunk azzal a céllal, hogy lifttel vagy gyalog felmegyünk, de a borsos ár miatt ezt kihagytuk. Bár jó pár kilátót láttunk már, de olyat, aminek alakját egy balett-táncos piruettje ihlette volna, ráadásul a belsejében egy rozsdamentes acélcsúszda is van. Na, ilyet eddig még nem láttunk, igaz, most is csak kívülről. A Predel-hágó több pontjánál megálltunk, minő véletlen, egy geoláda multipontjainak közelében! Az első világháborús emlékek egyes erődjeit is megnéztük közben (olasz erőd, szlovén erőd). Mivel Bovec volt az úticélunk a Soca/Isonzó mentén való kirándulásokkal, egyértelmű volt, hogy sokszor találkozunk I. világháborús emlékekkel, amelyek többünk családját közelről érintették, így a kiváló kirándulások mellett a felmenőkre való emlékezés is teret kapott.

Bővebben: Négy évszak a Júlia-Alpokban 2018. 07. 21-28.

2018. július - Gyerektábor Szarvason

Szépen összegyűltünk a Szarvasi Pedagógusüdülő vízparti telkén idén: 43 résztvevő, ebből 18 gyerek vett részt ezen a nagyon klasszul előkészített eseményen.

Bővebben: 2018. július - Gyerektábor Szarvason

2018. május 7-11. békési kul-túra - beszámoló

Mátéka Lászlót úravezetésével és szervezésében zajlott le Békés-megye területén az ismeretszerzéssel párosuló kerékpártúra.

Bővebben: 2018. május 7-11. békési kul-túra - beszámoló

2018. június 16-17. Beszámoló a Káli-medence kerékpártúráról

Június 16-17-én volt a Káli-medencében kerékpártúránk, amiért senkit nem szidhatok, mert én találtam ki... Amúgy jól sikerült, csak kicsit viszontagságos volt.

Bővebben: 2018. június 16-17. Beszámoló a Káli-medence kerékpártúráról

2018. június 01. Bécsben bringával

Pénteken Döblingben, a Széchenyi-emlékek közelében kászálódtunk ki kisbuszunkból és szedtük le kerékpárjainkat a trélerről. A tervünk az volt, hogy egy geoláda, Bécs belvárosának néhány magyar nevezetességéhez elkalauzoló leírás szerint haladunk majd.Jól döntöttünk! Bécs az elmúlt néhány száz évben kiemelt jelentőséggel bírt Magyarország szempontjából. Évszázadokon keresztül annak a birodalomnak a fővárosa volt, amelyen belül Magyarország létezett. Az elmúlt évtizedekben pedig az egyetlen olyan szomszédos ország fővárosa, amely - mindenekelőtt gazdasági és életszínvonalbeli szempontból - a nagybetűs Nyugathoz tartozik.

Bővebben: 2018. június 01. Bécsben bringával

2018. május - Fertő-tó kerülés

Kezét csókolom az úgy volt, hogy a MÁV-START csodát tett, bizony! 18 kerékpáros turistát leszállított Sopronba pünkösd szombaton (Szombathelyi átszállással), pedig autóbuszpótlásos vágányzár is volt Győr és Csorna között! No meg visszafelé a GYSEV az ünnepi hétfőn IC-hez kapcsolt egy kerékpárszállító kocsit Sopronból Pestre!!!

Bővebben: 2018. május - Fertő-tó kerülés

2018. május 01. - Kaposvár beszámoló

A leutazás napján, április 28-án délután Kaposváron várost néztünk. Már a szállásunkra húzva a bőröndöket, út közben a már többször is bevált virtuális útikönyv ismertetései szerint haladtunk - szép templomokat, parkokat, élettel teli várost láttunk. Sajnos a Csíky Gergely Színházat renoválják, így a romokban heverő épületet láthattuk a kerítésen kívülről. Persze hogy geoládáztunk közben.

Bővebben: 2018. május 01. - Kaposvár beszámoló

2018. március 15 - Balaton-felvidék beszámoló

15-én, csütörtökön az odaúton útba ejtettük Tótvázsonyban Savanyó Jóska bakonyi betyár sírját. Onnan átautózva előbb a csepelyi templomromot, majd a barnagi kálváriát kerestük fel.

Szállásunk az Országos KÉK jelzés mentén, az erdő közepén levő Csicsói Ifjúsági Tábor és Erdészházban volt. Az elhelyezkedés után szép napos időben bejártuk a közelben levő Öreg bükk tanösvényt gyerekestül, babakocsistul tolva-húzva-cipelve - sajnos, mint később kiderült, a csak egyik irányból, de nekünk éppen fordítva és ritkásan felfestett jelzésen. Persze a gps pontosan mutatta, hogy merre kell haladnunk a fakitermelés miatt szinte követhetetlen „úton”.

Délután még volt időnk beautózni Nagyvázsonyba, ahol megnéztük Kinizsi Pál várát, a pálos kolostorromot a várúr sírjával. Várnai Zseni szülőházát is megkerestük, elrejtettük a híres emberek lakóhelyeit bemutatni hivatott mozgó geoládát.

Bővebben: 2018. március 15 - Balaton-felvidék beszámoló

Téli túra a Magas-Tátrában - 2018. február

Azt hiszem nincs is kézenfekvőbb dolog mint az év 4 leghidegebb napján hegyet mászni a Magas-Tátrában.

Bővebben: Téli túra a Magas-Tátrában - 2018. február

Koszovó-Albánia-Macedónia, 2017. július 7-16.

Koszovó-Albánia-Macedónia, 2017. július 7-16.

Már valamennyien hallottunk Koszovó, Albánia és Macedónia természeti szépségeiről, de eddig még sosem kerekedtünk fel, hogy személyesen is átéljük a természeti és kulturális szépségeket. Az ódzkodásunk részben érthető, a jugoszláv háború még tovább tolta egy utazás lehetőségét. A gondolat akkor merült fel újra, amikor 2016. nyarán a Qalandar szervezésében Faragó Sanyi és Perepatics Marika vett részt egy ilyen úton, amiről visszatérve nagy lelkesedéssel meséltek nekünk. November végén a ZÖLDSPORT Egyesület évzáró vetítésén a tagság felé meghirdetésre került a Balkán szíve program, de jelentkeznie mindenkinek saját magának kellett. Az Egyesületből végül 5-en mentünk el: Paulik Attila, a Schay házaspár, Borsos Gábor és Benedekné Bodnár Katalin. Több érdeklődő is volt, de boka – és lábfejműtét miatt nem vállalkoztak az útra.

A programba a kulturális látnivalókon kívül egy egynapos és egy kétnapos túra volt beillesztve. A kétnapos túra a Korab hegy megmászása volt, amihez a sátrat és 2 napi élelmet, innivalót is magunkkal kellett vinni. Jelentkezéskor a honlapon keresztül külön rá is kérdeztek a leendő útitársra, hogy elég figyelmesen olvasta-e el, hogy 2000 m magasságban való vadkempingezésre is vállalkozik. Opcióként lehetett vállalni még a mikrobusz vezetését is.

Bővebben: Koszovó-Albánia-Macedónia, 2017. július 7-16.