november 26. (v) - KicsiKÉK - Lurkótúra a Kéken a Budaiban

Kiránduljatok velünk a gyerkőcökkel november 26-án (vasárnap), és gyűjtsünk be együtt 3 db kéktúra pecsétet a Budai-hegységben! 

Találkozó a Fenyőgyöngyénél 9.40-kor, ekkorra ér ide (9.35) a 65A busz. Aki autóval jön, korlátozott számú parkolóhely függvényében itt tud parkolni, viszont a túra után BKV-val vissza kell jönnie az autójáért.

Gyalogtúránk tehát a Fenyőgyöngyétől indul, és máris nyakunkba vesszük a Hármashatár-hegyet, ahová az aszfaltúttal párhuzamosan futó ösvényen kaptatunk fel, néhol keresztezve azt. Felérve begyűjtjük az 1. pecsétünket, majd megtekintjük Budapest és a Duna panorámáját a Guckler Károly-kilátóból. Ha igény van rá, illetve éppen ekkor zajlik ez a látványosság, akkor egy kis kitérőt tehetünk a közeli siklóernyős starthelyre, megnézni a siklóernyősök “leugrását”. További kis kitérők által Máriaremete, Remeteszőlős irányába tekinthetünk el két kilátópont felkeresésével. Ha ügyesek vagyunk, a közelben megtaláljuk egy 1982. május 11-i repülőgép-szerencsétlenség emlékművét is. Továbbhaladva határkövek kíséretében érjük el a Virágos-nyerget, ahol jutalmul vár minket a 2. kéktúra pecsét. Utunk felét elérve itt engedélyezünk magunknak egy kis pihenőt, és igény szerint falatozást a padoknál, asztaloknál. A túrát a Guckler Károly sétányon folytatjuk, kellemesen egyenletes terepviszonyok között, majd pedig kígyózó vonalban ereszkedünk le a Rozália téglagyárhoz, ahol mai utolsó pecsételőhelyünk vár minket. Átvágunk még az Aranyhegyi-patak menti réten, hogy a Bécsi úton lévő buszmegállóban felszállhassunk egy Budapestre tartó buszra. Aki vonatozni szeretne, az Üröm vasúti megállóhelyet a téglagyártól 1,1 km-re találja.

Túrakiírás:

Időpont: 2023. november 26. (vasárnap)

Találkozó: 9.40 órakor a Fenyőgyöngyénél

Túravezető: Pásztor András

Útvonal: Fenyőgyöngye - K - Hármashatár-hegy - K - Virágos-nyereg - K - Rozália-téglagyár

Táv / Szint: 10 km / 240 m

Odautazás: a Kolosy tértől a Fenyőgyöngyéig a 65, 65A busszal, vagy egyénileg autóval.

Visszaút: 218-as busszal a Szentlélek térre (minden óra 28, 58), vagy Volánbusszal az Árpád-híd autóbusz állomásra, Kolosy térre 218-as busz (Vörösváry út) és 19-es villamossal lehet visszatérni.

Költség: útiköltség + egyéni fogyasztás költsége.

Jelentkezés: november 25-ig e-mailben (apaszti@gmail.com), esetleges rosszidő esetén, ha más programot tartunk, akkor arról tudjunk értesíteni

Felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, enni-innivaló, akinek van Kéktúra füzet