Beszámoló a 2020.08.20-22. között a Tisza-tónál tartott kerékpártúráról

Szülőkategória: Beszámolók
Módosítás: 2020. szeptember 14. hétfő, 10:59

Tetszik tudni az úgy volt, hogy addig mesterkedtem, hogy Csiszárik Erzsike és esetleg Imre eljöjjön egy kerékpártúrára idén is, hogy megkértem arra, vezessen túrát a Tisza-tó körül! Az ötletet a 100 kerékpártúra Magyarországon - című könyvből merítettem, mert ott jó útvonal leírást és térképet is találtam. Szállásul adódott, a tavalyi sporttáborunk jól bevált tiszafüredi termál kempingje faházai és vacsorázni meg az ott található étterem.

Na szóval, Cserzsika szervezte az asszonyokat Kakucsról és a környékről és őket egészítette ki még néhány ZÖLDSPORT-os kerekes. A leérkezés napjára nem érdemes nagyot fogni, mert aztán keveset markolunk. Így az északi, a tó kisebb, kb. negyedét kitevő vízfelület körbe tekerésére esett a választás. A kocsikkal, vonattal érkezők részleges szállás foglalása után 11-kor elindultunk, nekieredtünk az múlt hónapban átadott, a Tisza és a tó felett átívelő kerékpár hidaknak. Élveztük, hogy immár nem kell motoros felvezetést kérni a forgalmas úton, mint tavaly. Még kibővített megállóhely is van a látványos részeknél, hogy megállásunkkal ne zavarjuk a meglehetősen élénk kerékpáros forgalmat! A híd felfüggesztő kötelei jól elválasztják az irányokat, hogy minél kisebb legyen a balesetveszély. A közúti híd korlátján jókora sirály kiállítás volt, le is vettük őket jó páran. Aztán a poroszlói partra érve hevenyészett közúti lezárást alkalmazva jobbra kanyarodtunk észak felé. Eleinte a gát koronáján jó aszfaltút vezetett, azonban később már kövecses út rázott bennünket. Előbb a tóba ömlő Eger-patak jobb, majd a bal partján tekerve tértünk vissza a partra. Tiszavalk környékén, mint errefelé több helyen is nádasok és kisebb tavak váltották egymást. Tiszabábolnánál a festői Holt-Tisza partján, annak strandján jót fürödtünk! És megettük szendvics-ebédünket is. Innen egy 4 km-es ugrás volt hátra az odafelé vezető útból. Tiszadorogmánál átkompoltunk a jobb partra. Aztán kicsit könnyebb lett, mert már aszfalton lehetett kergetni a drótszamarakat. De volt még 14 km a hűsítő sörig, illetve a szállásunkig. A két „elvetemült” geoláda kereső még körbe tekerte Tiszafüredet az ő ládáik 20 méteren belüli megközelítése érdekében. A kerékpáros parkot sajnos nem sikerült megközelíteni, mert az éjjeli buli helyszínére, a félszigetre és környékére éber cerberusok ügyeltek.

https://photos.google.com/share/AF1QipNV3GZGCGkeikyu9LH_Ea3X3tOoBkUIgeGvnPIFgVaC4f2XPAfQiuzoaI2M0-yBdQ?key=WERuQk10Y3ZyUVZxd1M3ZU1hWkhOa3NuUFY1N053

Sajnos másnap sem lehetett sokáig heverészni, lustálkodni, pedig a tegnapi nyereg-igénybevétel hátsó felünket jócskán igénybe vette. 8-kor „nyeregbe pattantunk” annak reményében, hogy a hosszabb táv eloszlik majd egész napra és a tekerésünket gyakori fürdésekkel tudjuk majd tarkítani. Megint átkeltünk az új kerékpáros hidakon, de a túlpartot elérve most balra, Poroszló felé kanyarodtunk és mindjárt le is gurultunk egy pici „állatkertecskéhez”. Pici kecskegidákat találtunk, akik éppen szoptak, de volt, akit egy-egy marék fűvel sikerült közelebb csábítani a kerítéshez. Tovább gurulva nosztalgiáztunk, hogy ebből a kikötőből (is) indultunk tavaly a vízitúrákhoz. Utána feltűnt a Tisza-tavi Ökocentrum tornya és felhívtuk a figyelmet arra, hogy a holnapi szabadnapon mindenki nézze meg, aki még nem látta! A fürdésre még korainak tartottuk az időpontot. Tovább tekerve ma is megtapasztalhattuk a háborítatlan természetet velünk együtt kedvelő, de a horgászhelyeket autójukkal felkeresők intenzív forgalmát a gáton. Sarudon a fürdésről lebeszélt bennünket egy jóember, aki fizetésre akart bennünket bírni. Balról mindvégig jól látszott a tó víztükre egészen addig, amíg össze nem szűkült a meder Duna szélességűvé. Itt aztán, Dinnyésháton, a szépen kiépített strandon a habokba vetettük magunkat és jót úsztunk, lubickoltunk.

Ismét tovább tekerve percek múlva elértük Kiskörét a előbb a hajó zsilippel, majd a duzzasztó tövénél levő szép parkkal, emlékművel. Utána felkanyarogtunk a vízműre és onnan leérve tüzetesen megvizsgáltuk a hallépcsőt a rengeteg és az üvegen keresztül jól fényképezhető hallal. Aztán huss, máris Abádszalókon voltunk. Egy órát kaptunk a fizetés nélküli áthaladásra. Ez bőven elég is volt a pihenésre, fürdésre, és az idei nyár nem kicsit drága, de igen-igen finom belga meggyes csapolt sörére is. Viszont komolyabb étkezésre már nem lett volna elég, ezért tovább kerekeztünk a jacht kikötő mellett. Kisvártatva a Borbély-tanyánál kerestük fel a Halász büfét. Jókora szakasz következett, melyet csak Tiszaszőlős magasságában szakítottunk meg egy pici geoládázásnyira. És, és és a Füreddel közigazgatásilag már összetartozó Tiszaörvényen, a tavaly megismert Szabics kikötőben szusszanva vártuk be a kissé lemaradókat. De akár mennyire el voltunk csigázódva már, csak elértük Tiszafüredet. Csapatunk megtapasztalhatta a tegnapi buli kordonjait, buli sátrait, árusait és azt, hogy embertelenül sok ember volt mindkét strandon és a környékén. De már messziről feltűnt a Lidl áruház épülete, mely a kempingünk közelségére engedett következtetni.

Zsupsz! Ez azt jelenti, hogy a vacsoráig még volt idő egy kis melegvizes dagonyázásra is a szállásunkkal összeépült termálfürdőben.

https://photos.google.com/share/AF1QipPVEJJSUlAKct_i4FVv8S1TVKigoT9zq6RoN5DcXQcBZy2J70AM9HibJX5v3Uzg6w?key=OEkwUm5YR25POVNubDZXLXI1MkxINXc0TUM4TTB3

Szombaton aztán nem volt szervezett túra. Volt, aki még azért elment egyet tekerni, fagyizni, kutyákat fürdetni, de a többség a kiköltözés után még fürdött egyet a termál strandon és zubogtatta magára a vízköpőből a vizet, vagy éppen csini fürdőrucit vett magának. Mivel út közben nem nyílt rá lehetőség, a két vacsora meg előre meg volt rendelve, ezért most, ebédre nyílt lehetőség a halászlé, a harcsapaprikás elfogyasztására is!

https://photos.google.com/share/AF1QipMZX3MR_ZI5LBEpwJIojWUAHQFtUUrf3r4fkTTwctv_s1vaPlVlt4RVXHVrXoqhpQ?key=aVFFeW5xTFI0QWM1ckFZc29zZWZTQjdVX2YxVmhn

Bár csapatunk nagyobb része nem volt hozzászokva ilyen távú biciklizéshez, mégis türelmesen, derekasan viselte az ülepe fájdalmait, a torka száradását és egyáltalán az árnyék nélküli meleget, néha a monotóniát. Mégis jó kedvvel voltak, sokat nevettek még a bajokon is. Nagy-nagy dicséret illeti őket, hogy a napi munka és a család melletti teendőkből kiszakadva eljöttek túrázni! Köszönöm Cserzsika, hogy elcsábítottad őket!

A következő, szeptemberi többnapos zalai túra létszáma már betelt, de mindenkit szeretettel várunk az október 3-ai kerékpártúrára, mely majd a Duna mentén zajlik: Dunaföldvár – Solt – Harta – Dunapataj – Ordas – Géderlak – komp - Paks – Bölcske – Dunaföldvár lesz az útvonal 68 km-es távval, 50 méter szintemelkedéssel!

2020. 08. 24.

BG