Torockó helyett Bükk, 2020. 08. 02-05.

Szülőkategória: Beszámolók
Módosítás: 2020. szeptember 14. hétfő, 10:50

Torockó helyett Bükk, 2020. 08. 02-05.

csillagtúrák Bánkútról a Bükk 900-as csúcsaihoz és barlangjaihoz

 Egyesületünk gyerekes-családos túrája lett volna a székelyföldi túra-tábor, melyet sajnos a koronavírus járvány miatt nem tudtunk megtartani. Helyette kerestünk némi pótlási lehetőséget, így született meg a négynapos bükki túra.

Az odautazás napjára egy félnapos túra volt a Bélapátfalva feletti Kelemen-széke tanösvényre. A viszonylag rövid táv dacára azért jócskán fel kellett kapaszkodni, hogy a bronzkori földvár sáncai és halomsírjai között barangolhassunk. A szállásfoglalás és a vacsora után levezetésként elsétáltunk még a Bálvány kilátóra is.

https://photos.google.com/share/AF1QipMeGceE-RiWU9Ztm0_7hrhQamLYsBFvaKqQyL5W9SB3bFufJGvMXNayrOdZCxuzUQ?key=NnBtem5Xck5WV29FUk9fMWV4TnBBc25BbUFiVlFR

 A következő napra már egész napos programot szerveztünk a Háromkőre és visszavezető úton ki-kitérve, felfűzve a 900 méter feletti csúcsokból jó párat. A sípályán felfelé melegítettünk be, majd Borovnyák – Csipkés-kúti víznyelő, onnan hónaljig érő vizes növényzet között át a Pipis-hegyre – Kis-Kőhát – Kőkapu környéke. Itt találtunk három óriás pöffeteg gombát is. Nem túlzás, hogy a legnagyobb emberfej nagyságú volt! Kitértünk a Nagy-Kőhátra, majd elértük a napi túra legszebb kilátásával rendelkező csúcsát, a Három-követ

0

A pihenő után már hazafelé vettük utunkat. A Zsidó-rét után megnéztük a Mély-sár-bérc oldalában levő barlangot is, ahonnan tovább északra a Diabáz barlang érintésével jutottunk szállásunkra, ahol megettük jól megérdemelt és előre megrendelt kétfogásos vacsoránkat. Mit modjak? Ezután pihenni tértünk.

https://photos.google.com/share/AF1QipMwjM5e0477u5jpXDM32DISkcfhB-KXi-iXNDRy18bepZ3wJ_i3OGo2DSagQEtctA?key=a1Y5X1BiU2REWU1nRVZmSm9vRkl5UHljSmZQc0hB

A következő, teljes túranapon újra csak délre indultunk. Az első megpróbáltatás a Nagy István erősénél mutatkozott jókora kaptató képében. Aztán le-fel mentünk Fodor Tibi túratársunk névadó hegyére, biztosan csuklott az emlegetéstől! Leereszkedve előbb egy felhagyott vasút nyomvonalát követtük, hogy aztán a Huta-bércre kapaszkodhassunk fel. Csapatunk remekül helytállt! Az Olasz-kapunál szétváltunk: az egyik felünk az Istállós-kőre ment a legrövidebb úton, érintve Káposztás-kertnél a korábban erre biciklitúrázók nyomvonalát is. Hát persze, hogy a gyerekek találták meg gps nélkül,csak a leírás alapján a rejtekben elbújó kapszulát! A másik felünk a Vörös-sár-hegy – Kukucsó-hegy úton közelítette meg a legújabb mérések szerint 961 méterrel a Bükk legmagasabb csúcsa címet kiérdemlő Szilvási-követ. Itt rejtetttük el az előző nap megtalált és a kedvelt helyeinket bejárni szándékozó mozgó geoládát is! Ez után találkozott újra és egyesült időlegesen a két csapat. Amíg az utóbb érkezők is megebédeltek, addig a korábbiak is feltúráztak a Szilvási-kőre.

A többség a normál úton jutott el innen a Tar-kőre, az elvetemült geoláda keresők közben még felkapaszkodtak a Virágos-sár-hegyre és a Büszkés-hegye is. A Tar-kő! Talán a legszebb kilátási lehetőséggel bíró hegycsúcs a Bükkben! A többség innen az Országos Kéktúra útvonalán igyekezett a vacsoraidőre Bánkútra érni. A geoládákra éhes, de ekkorra már jócskán elcsigázott két fő a plusz pontról lemondva kihagyta a Köröslyuk-barlangot, hogy legyen ereje a Körös-bércre és a Fekete-sár-bércre és a Kis-sár-bércre is feljutni. És sikerült…még a K+en odaérni a vacsorára is! Némi konty alá való azért segített a pihenésben.

https://photos.google.com/share/AF1QipM8J6rHJZ04hjbWTJI5fmzsXwiGINw29PndlReNh8f4UbDVxlBNmLsq71puOPdzSw?key=Sy0yYzFkSzhkVUNTVGQwdFZUeWJaUFVsQjhSejNR

Az utolsó, hazafelé tartó napra a krónikás-túravezető szervezett még egy túra programot, de az alternatív Szalajka-völgy, vagy a fürdés Egerszalókon azért népszerűbb volt. Szóval a maradék ötfős csoport előbb a Vidróczky-barlangban bújkált egy kiadósat, majd a Csanyik-völgyben tette le a kocsit.

A korábbi napok csúcsra törései után most előbb völgyi-barlangoló túra következett, értelem szerűen jóval kevesebb szinttel. A Kirány-kúti sziklaüreg érintésével előbb a Kecske-lyuk, majd a Büdös-pest került sorra. Aztán a Flóra-forráshoz kisebb kitérő, majd a Bronzika, a Felső-forrásbarlang, majd a Lilla-barlang és az Eszter-forrás következett. A parkolóhoz visszavezető P jelzésről már nem tértünk ki a Szeleta-barlanghoz, de a Molnár-szikla még azért útba esett.

Az autóval megálltunk még a Kő-háti és a Lök-völgyi barlangoknál is, hogy jókora mászással ezeket is felkeressük, persze egy-egy geoláda találat reményében!

https://photos.google.com/share/AF1QipONExyFuKWNmK5smlTHyaPJ5R0fIv7-pgnOpoP39_zgJSukpOVEjbgwGNo47IXXhw?key=QkNaMXhsU3VFd0N2eGtMTVpOWW5SYnN6TDJWUFNn