Beszámoló - 2016. március 12-15. Nyugat-Mecsek

12-én, szombaton miután picit berendezkedtünk szállásunkon, az Öreg pajta vendégházban, bemelegítő félnapos túrára indultunk 17 fővel, kocsikkal az Éger-völgy és tető környékére. Gyalog Magyarürögről indultunk az Éger-völgyön lankásan felfelé az Éger-tetőre. Út közben – többnyire Pestiek lévén – nem győztünk csodálkozni a rengeteg medvehagymán. Amerre a szem ellátott, mindent elborított. Persze a tavaszi idő más erdei virágokat is engedett megcsodálni! A tetőn szép nagy rét és rajta kilátó várt bennünket! Innen kitérőt tettünk a Mohosi Kis-kúthoz és a közelében levő tóhoz, majd tovább jelzés nélküli úton leereszkedtünk az Avar-kúthoz. Tovább ereszkedtünk a Páprágy-völgyön az Árnyas-forráshoz. Aztán kis visszakapaszkodás után újra csak lefelé elértük a Süle-völgyben levő Bajmi-kutat. Az erdei tornapályán sétálva csak egy ugrás volt a parkoló a Teca mama vendéglője közelében. Felautóztunk a Remete-rét nyergébe, ahonnan a Rózsa-hegy lábánál levő volt Cinke-tanya emlékkőhöz, majd pedig vissza sétáltunk a kocsikhoz. Az idő remek volt, az utak minősége a szilárdtól a folyékonyig változott; 13,4/380.

13-án, vasárnap orfűi szálásunkról már 23-an gyalog indultunk a Szuadó-völgybe. Megint csak medvehagymás hegyoldalban vezetett utunk. Igencsak kiváltották csodálkozásunkat az Orfűi-pataktól éppen csak elválasztott Szuadó-völgyi barlangok. Kettő bejárata száraz volt, de a felső szinte elnyelte a patak vizének harmadát. A Szikla-forrásnál tízóraiztunk, majd kaptatón felértünk a Körtvélyes-hátra. A Pipás és a Bögrés-forrásokhoz leereszkedtünk, de a jó állapotú vadász házacskához már felfelé vitt utunk.  Itt már szendvics-ebédeltünk, aztán a csapat kétfelé vált. Voltak, akik a Vásáros úton hazafelé indultak; 11/300. A többiek a volt Petőcz-aknához mentek és megnézték az uránbánya adatait tartalmazó sziklatömböt a körülötte levő beton placcal. Aztán aszfaltút következett, melyről előbb a Bükkös-forráshoz, majd a Pálos-kúthoz tértünk ki. Tovább az aszfalton elérték a Viganvárnál levő kis kápolnát a körülötte levő uránbányászati emlékekkel és egy icipici temetővel. A Herma-hegy felé kerülve értük el a Csepegő-forrást a szomszédjában levő Csokonai-kúttal, illetve a széles erdei út túloldalán a Lenke-forrást. Kicsit tovább a Kiss Lajos-forrás szegélyezte utunkat. A Virágos-völgyön lankásan, majd kaptatósabban felfelé a Ragadáshoz, illetve a kis vadászházhoz érve bezártuk a kitérő kört és a másik csoporthoz hasonlóan a Vásáros úton Orfűre mentünk; 20,4/883.

14-én, hétfőn kétfelé indult a csapat, az egyik része autókkal érte el a Fehér-kúti kulcsosház környékét. Előbb egy kis tájfutó pályával ismerkedtünk, majd a Meleg-mányi úton a volt Kozári-kőbányába mentünk.  A egy-két út menti nagyobb sziklára „nekünk kikészített” türkizkék köveket találtunk. Kicsit napoztunk, aztán átsétáltunk a nevezetes Tripammer-fához. Megisszuk még ennek a levét! – mondtuk, midőn leereszkedtünk a Dagonyázó, a Barátság-forrásokhoz és a Petnyák-völgyben levő Ágnes-vízeséshez. Igazunk lett! A Nagy-Mély-völgyben felfelé megtaláltuk a mésztufa lépcsőket, majd többnyire szintezve a Sziklás, majd a Mecsek-forrást magunk mögött hagyva máris emelkedtünk a Melegmányi-völgyben a Kereszt-kunyhóhoz, közeli parkolónkhoz. Orfűn még bóklásztunk egyet a vadregényes szurdokban levő Sárkány-forráshoz, a Malommúzeumhoz, a kutatóházhoz és az Orfűi-tóhoz; 15/520.

A másik csapat Orfűről gyalog ment a vadásztacskó sírja mellett a csodás Abaligeti cseppkőbarlanghoz, mely a hosszú hétvégére tekintettel nyitva volt és hazafelé már a Kis-paprika-forrás mellet elhaladva a Mész-völgyben Orfűre, az Öreg Pajta vendégházhoz szállásra tértek; 10/100.

15-én, kedden a hazafelé, Pestre tartó fél napon szeles, hideg, esőre hajló időbenKővágószőlősről csak a kis kört mertük vállalni. Az út a Makra - Jakab-hegy oldala úton kezdődött felfelé. Majd a Babás-szerköveknél már hóesésben haladtunk, fényképezkedtünk. A Jubileumi keresztnél esőre váltott az idő és kicsit megenyhült a szél. A Szerkő alja felől közelítettük lefelé Kővágószőlőst, pontosabban a Lila Akác Borozót, ahol különféle kulináriákkal jutalmaztuk magunkat a kitartásért; 4,8/313. Aztán a négy kocsi huss, szertefutott. A krónikásék még Pécsett bekukucskáltak Idrisz baba türbéjéhez és kitekintettek a városra a Nyolc Boldogság Kilátóteraszról - drive in cacheJ.

 

A képek itt láthatóak: http://www.zoldsport.eu/galeria/category/241-2016-marcius-12-15-nyugat-mecsek

 

       Egyik csoport                                                   Másik csoport

Baranyai Ildikó                                                 Balázs Ágnes

Benedekné Bodnár Katalin                           Bolobás Zsuzsa

Borsos Gábor                                                   Faragóné Martos Andrea

Göröcs Noémi                                                  Kapuy Jánosné

Hegedűs Györgyné                                         Ordasi Jánosné

Kis Erika                                                            Pathy-Nagy László

Kurinszki József                                              Pathy-Nagy Lászlóné

Mátéka László                                                  Szegő Ágnes

Ordasi János                                                    Vári Lászlóné     

Pádár Éva

Perepatics Mária

Szapek Béla